
نمازشب در آیات قرآن
نمازشب در آیات قرآن
خداوند متعال در آیات کتاب خویش نیز تاکید بر نماز شب داشته و آن را مایه رسیدن انسان به مقامات والاتر میداند. زیرا این مستحب، آثار عمیق و فوق العاده ای در روح و روان انسان داشته و آن را تبدیل به بنده ای مخلص میکند.
۱: خداوند در آیه ۷۹ سوره اسراء، نماز شب را وسیله ای برای رسیدن بنده خویش به مقام محمود میداند و توصیه به نماز شب میفرماید : و پاسی از شب را ، قرآن (و نماز) بخوان! این یک وظیفه اضافی بر عهده توست؛ امید است که پروردگارت تو را به جایگاهی در خور ستایش برانگیزد!
۲: در آیه ۹ از سوره زمر نیز به نماز شب اشاره شده که : (آیا آن کس که شب و روز به کفر و عصیان مشغول است بهتر است) یا آن کس که ساعاتی از شب را به اطاعت از خدا به سجده و قیام پرداخته و از عذاب آخرت ترسان و به رحمت الهی امیدوار است؟
۳: خداوند تبارک و تعالی در آیه ۲۶ سوره دهر اشاره به بهترین زمان برای عبادت خویش اشاره کرده و میفرماید: خواندن آیات و نماز و راز و نیاز کردن با خدا و هم صحبت شدن با آفریدگار در دل شب، استوارتر و بهتر میباشد.
۴: تاکید بر این نماز مستحب تا حدی قوی بوده که برای نیکوکاران و افرادی که پاسی از شب را میخوابیدند جایگاه بهشت را مهیا نمود و در آیه ۱۵ تا ۱۷ سوره ذاریات آمده : بی تردید پرهیزکاران در بهشت ها و چشمه سارهایند. (۱۵) آنچه را پروردگارشان به آنان عطا کرده دریافت می کنند؛ زیرا که آنان پیش از این همواره نیکوکار بودند. (۱۶) آنان اندکی از شب را می خوابیدند [و بیشتر آن را به عبادت و بندگی می گذراندند.] (۱۷)
۵: پروردگار تعالی در آیه ۱۶ از سوره سجده عبادت شب را وسیله ای برای آمرزش گناهان و وفور نعمت و روزی میداند و میفرماید: آنها پهلوهای خود را از بستر گرم برمیگیرند، و از خوابگاه خوش دوری میگزینند و خالق خویش را میخوانند و از ترس گناهان خویش به رحمت او چشم دوخته و از آن چیزی که خداوند قسمت آنها کرده و روزیشان نموده است انفاق میکنند.
بی تردید وفور وجود آیات قرآن و اشاره به بیدار در پاسی از شب و راز و نیاز به معبود به این آیات ختم نشده و در آیات دیگری مانند آیه ۱۷ سوره آل عمران، آیات ۱ تا ۶ سوره مزمل، آیه ۶۴ سوره فرقان و … نیز اشاره به نمازشب شده است.
نماز شب در احایث معصومین
تاکید معصومین بر خواندن نماز شب در بسیاری از کتب معتبر احادیث دیده میشود. این دعوت به نماز شب در حدی میباشد که آن را معیاری بر شیعه بودن قرار داده و تارک نمازشب را جزو زیانکاران میدانند. در ذیل میتوانید احادیثی چند از معصومین درباره نمازشب را مطالعه بفرمایید.
۱: امام صادق (ع): ازجمله سفارشهای پیامبر (ص) به علی (ع) این بود که ای علی! تو را به صفاتی که در خودت هست سفارش میکنم؛ پس آنها را حفظ کن. سپس گفت: خداوندا! او را یاری نما! تا این که فرمود: بر تو باد {خواندن} نماز شب! برتو باد {خواندن} نماز شب! بر تو باد {خواندن} نماز شب!
۲: پیامبر خدا (ص) به على (ع): اى على! مؤمن از سه چیز شاد مى شود: دیدار برادران ، افطار کردن روزه و عبادت آخر شب .
۳: پیامبر اکرم(ص): جبرئیل پیوسته مرا به شب زنده دارى سفارش مى کرد ؛ چندان که گمان کردم نیکان امّت من جز اندکى از شب را هرگز نخواهند خفت .
۴: حضرت علی (ع) :خوشا به حال آن کس که مسؤولیت های واجب را در پیشگاه خداوند به انجام رسانیده و در راه خدا هر سختی و تلخی را به جان خریده و به شب زندهداری پرداخته است و اگر خواب بر او چیره شود، بر زمین خوابیده و کف دستان خود را بالین خود قرار داده و زمره در گروهی است که ترس از معاد، خواب را از چشمانشان ربوده و پهلو از بسترها گرفته و لبهایشان به یاد پروردگار در حرکت بوده و با استغفار طولانی گناهان را زدودهاند: آنان حزب خداوندند و قطعاً حزب خدا رستگار است.
۵: امام صادق (ع): کسى که نماز شب نمىخواند، از شیعیان ما نیست.
۶: امام صادق (ع): مبغوض ترین و ناپسندترین مردم نزد خداوند، کسى است که [شب را سراسر به خواب رود] بسان مردارى گندیده و در روز بیکار و تنبل باشد.
۷: امام باقر(ع) : خداوند دوست دارد کسى را که با نماز، شب زنده دارى کند .
۸: امام صادق(ع): شرافت مؤمن در نماز شب اوست و عزّت مؤمن در خوددارى او از لطمه زدن به آبروى مردم .
۹: امام صادق (ع) فرمودند: «مال دنیا و فرزندان، زینت زندگی این دنیا و نماز شب، زینت آخرت است.
۱۰: پیامبر اکرم(ص): هرگاه بنده در دل شب تار با معبود خود خلوت کند و با او به راز و نیاز پردازد ، خداوند دلش را نورانى گرداند ···سپس خداوند به فرشتگانش گوید : « اى فرشتگان ! به بنده ی من نگاه کنید ، که در دل شب تاریک که مردم به لهو سرگرمند و نیز غافلان خفته اند ، با من خلوت کرده است .شاهد و گواه باشید که من او را مورد بخشش قرار دادم» .
۱۱: حضرت محمد(ص): هر که نماز شب زیاد بخواند ، روز هنگام، خوش سیما باشد .